Φαίδιμος

Η αρχαία ελληνική λέξη Φαίδιμος (με χρήση από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.) ήταν Αφενός: επίθετο με την έννοια ισχυρός, περίβλεπτος, λαμπρός, επιφανής,φαιδρός Αφετέρου: ανδρικό όνομα με το οποίο είναι γνωστοί οι: Ο Φαίδιμος που αναφέρεται στην Οδύσσεια Ομήρου και σύμφωνα με αυτήν ήταν Βασιλιάς των Σιδωνίων της Φοινίκης ο οποίος μετά τον Τρωικό πόλεμο φιλοξένησε στ΄ ανάκτορό του τον Μενέλαο και τη σύζυγό του Ελένη κατά την επιστροφή τους από την Τροία και τους έδωσε δώρο κύπελλο ολόκληρο από ασήμι, εκτός από τα χείλη του, τα οποία ήταν από χρυσό.

Φαίδιμος αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής του 2ου αιώνα από τη Βισάνθη ήταν συγγραφέας ενός έπους με το όνομα Ηράκλεια άλλως Φαίδιμος επιγραμματοποιός, πρόσωπο στο οποίο αποδίδονται τέσσερα επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας .

Ο Φαίδιμος ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Αλεξάνδρεια της Τρωάδας, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο άθλημα του παγκράτιου παίδων στους 145ους (200 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Φαίδιμος του Αμφίωνα, μυθικό πρόσωπο, γιος του Αμφίωνα και της Νιόβης Φαίδιμος, ένας από τους Τριάκοντα τυράννους της Αθήνας (το 404 π.Χ.)

Φαίδιμος, Εστιατόριο στη Βαλαωρίτου 25 στη Θεσσαλονίκη που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ελληνική κουζίνα και τις σύγχρονες εκδοχές της. Η Φαίδρα και ο Δημήτρης μοιράζονται μαζί σας στον ανανεωμένο χώρο τους, την αγάπη τους και τις ιδέες τους για το φαγητό και σε συνεργασία με μικρούς τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα στοχεύουν στην ανάδειξη των αγνών ελληνικών γεύσεων και κρασιών και τσίπουρου από ελληνικούς αμπελώνες.

 

Facebook Comments